4 Haziran 2014 Çarşamba

Kurutma Bakımından Bazı Önemli Kavramlar

       KURUTMA BAKIMINDAN BAZI ÖNEMLİ KAVRAMLAR


1) SICAKLIK
*    Kurutmada sıcaklık önemli bir etkendir. Sıcaklıkla havanın basıncı ve bağıl nemi
değişmektedir. Havanın sıcaklığı arttıkça içersine alabileceği su buharı miktarı artmaktadır.
*     Örneğin 1m³ hava 20 ˚C de 17,3 gr su buharı alabilirken 40 ˚C de 51.12 gr, 70 ˚C de 197
gr, 90 ˚C de de 423 gr su buharı alabilmektedir.
*    Teknik kurutmada sıcaklık kurutmanın kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Yüksek sıcaklık uygulamaları renk değişmeleri , hücre çökmeleri, çatlak teşekkülü ve
reçine sızması gibi kurutma kusurlarına sebebiyet vermektedir.
*    Kurutma fırınlarında uygulanacak sıcaklığın seçilmesinde göz önünde tutulacak en önemli
faktörler, ağaç türü, özgül ağırlık, kereste rutubeti ve kereste kalınlığıdır. 

Sıcaklığa bağlı olarak ;
*          Sıcaklık artarken mutlak nem aynı şekilde artmıyorsa; bağıl nem azalır.



2) MUTLAK NEM
*    Mutlak nem 1m³ havada ne kadar su buharı olduğunu ifade etmektedir.
*    Belirli bir sıcaklıkta ve belli bir hacimde sadece belli bir miktarda su buharı bulunabilir. Bu
haldeki hava- buhar karışımına doymuş rutubetli hava denir.
*    Doymuş rutubetli hava daha yüksek sıcaklıklarda içerisine su buharı alabilir. Eğer söz
konusu olan hacimde olması lazım gelen en yüksek miktardan daha az su buharı
bulunuyorsa hava-buhar karışımı doygun değildir veya aşırı ısıtılmış demektir.
*    Havanın mutlak nem miktarı (mevcut su buharı miktarı) ısınma veya soğuma ile
değişmemektedir. 

3) BAĞIL NEM
*    Kurutma işleminde mutlak nem değil havanın rutubet alma kabiliyeti, yani bağıl nem
önemlidir.
*    Bağıl nem , birim hacimde gerçekte mevcut olan su buharı miktarının (veya mutlak nem
miktarı ) aynı sıcaklıkta içerisine alabileceği mümkün olan en yüksek su buharı miktarına (veya doyuran nem miktarı) oranıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder