KURUTMA BAKIMINDAN BAZI ÖNEMLİ KAVRAMLAR
1) SICAKLIK
* Kurutmada
sıcaklık önemli bir etkendir. Sıcaklıkla havanın basıncı ve bağıl nemi
değişmektedir. Havanın sıcaklığı arttıkça içersine
alabileceği su buharı miktarı artmaktadır.
* Örneğin
1m³ hava 20 ˚C de 17,3 gr su buharı alabilirken 40 ˚C de 51.12 gr, 70 ˚C de 197
gr, 90 ˚C de de 423 gr su buharı alabilmektedir.
* Teknik
kurutmada sıcaklık kurutmanın kalitesini etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Yüksek sıcaklık uygulamaları renk değişmeleri , hücre çökmeleri, çatlak
teşekkülü ve
reçine sızması gibi kurutma kusurlarına sebebiyet vermektedir.
* Kurutma
fırınlarında uygulanacak sıcaklığın seçilmesinde göz önünde tutulacak en önemli
faktörler, ağaç türü, özgül ağırlık, kereste rutubeti ve
kereste kalınlığıdır.
Sıcaklığa bağlı olarak ;
* Sıcaklık
artarken mutlak nem aynı şekilde artmıyorsa; bağıl nem azalır.
2) MUTLAK NEM
* Mutlak
nem 1m³ havada ne kadar su buharı olduğunu ifade etmektedir.
* Belirli
bir sıcaklıkta ve belli bir hacimde sadece belli bir miktarda su buharı
bulunabilir. Bu
haldeki hava- buhar karışımına doymuş rutubetli hava
denir.
* Doymuş
rutubetli hava daha yüksek sıcaklıklarda içerisine su buharı alabilir. Eğer söz
konusu olan hacimde olması lazım gelen en yüksek miktardan daha az su
buharı
bulunuyorsa hava-buhar karışımı doygun değildir veya aşırı ısıtılmış
demektir.
* Havanın
mutlak nem miktarı (mevcut su buharı miktarı) ısınma veya soğuma ile
değişmemektedir.
3) BAĞIL NEM
* Kurutma
işleminde mutlak nem değil havanın rutubet alma kabiliyeti, yani bağıl nem
önemlidir.
* Bağıl nem
, birim hacimde gerçekte mevcut olan su buharı miktarının (veya mutlak nem
miktarı ) aynı sıcaklıkta içerisine alabileceği mümkün olan en yüksek
su buharı miktarına (veya doyuran nem miktarı) oranıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder