8 Haziran 2016 Çarşamba

Lam mı Lake mi

Banyo mobilyaları sektörü lake ağırlıklı gitse de (Lake denilince akla sadece beyaz gelmekte ancak lake boyanmış anlamına gelmektedir) günümüz koşullarında sektör yoğun tüketime cevap verebilmek adına üretim süreçleri hızlı gerçekleşebilen üretim teknikleri ile gerçekleşen ürünler ile yoğunlaşmaktadır.
Lake yani boyalı,cilalı ürün üretim süreci minimum  3 gün olduğundan yerini yavaş yavaş laminasyon ürünlere bırakmıştır.
Lam ile üretilen ürünler genel olarak iki kategoride incelenebilir.
Birinci kategori.Tamamen Laminasyon olan ürünler.
İkinci Kategori. Yarı Lam Yarı Lake ürünler.
Ortalama bir üretici her iki kategoriyi de üretmektedir.
Laminasyon ürünler oldukça hızlı üretim stiline sahiptir.Kesildikten sonra kenarları Pvc Bant İle bantlanan ürünler montaj için gerekli delik ve işlemlerden geçtikten sonra direkt montaja alınabilir.
Oysa lake ürünlerde bu olay sırası ile Kesim,kenar zımpara,yüzey ön zımpara,astarlama,boya öncesi zımparalama,temizlik ve kontrol sonrasında son kat atımı yani lak ile kaplama olarak sıralanabilir.Parçaların iki yüzü içinde aynı işlemleri düşünecek olursak oldukça ciddi bir süre demektir.Üretim süreci bu kadar yoğun ve uzun olan bir ürünün ekonomik olması teknik olarak imkansız olarak görünmektedir.
Bu konuya daha sonra döneceğiz.
Laminasyon ürünler hızlı üretilebilmelerinin yanında bazı dezavantajlar barındırır.
Kesim yapan ve bantlama yapan makinenin oldukça iyi olması gerekir.Kesim esnasında kesici testerenin oluşturabileceği kırıklar estetik kusur oluşturmaktadır.İlaveten işlemler esnasında oluşabilecek darbelerin yüzeyde ve kenarlarda oluşacak kırılma çizilmelerin tamiri neredeyse imkansızdır.
Bu tür kusurları en aza indirmek için üstün nitelikli kesici ve bantlama makinesi olmaz sa olmazdır.
Diğer dezavantajı desenli laminasyon malzemelerde desen ve renk sabittir üretici ürünü üretimden kaldırmadığı sürece desen ve renk sabittir.Bu her ne kadar avantaj gibi görünse de aslında dezavantajdır.Üretilen tüm ürünler ölçü ve şekilden ziyade görselde de birbirinin aynı olacaktır.İnsanlar kullandıkları eşyaları seçerken çevresi ile tek tip bir uyum içinde olmak istemez farklı olmak isterler her ne kadar küçük bir detay olarak görünse de yadsınamayak kadar büyük bir sorundur.
Bunun ile beraber diğer dezavantajı kenarlara yapıştırılan pvc bantın ısı yardımı ile yapıştırılıyor olması ahşabın hidroskopik yapısından ( çalışma özelliği ) dolayı banyo mekanında rutubete maruz kalması ahşap malzemede genişleme ve daralmalara sebep olmaktadır cumbalara yapıştırılan pvc bant bu harekete uyum sağlayamadığından bir süre sonra deformasyona uğrayacaktır.
Aslında üreticiler bunu bilmektedir ancan tüketim dünya genelinde arttığından kullanılan tüm ürünlerde kullanım süresi azalmıştır.Tüm bu etkenler üreticiyi tüketim talebine cevap verme imkanını artırmaya teşvik etmiştir.
Laminasyon ürünün bir diğer dezavantajı ise yüzeye motif işlemi yapılamamasıdır.Gerçi son yıllarda membran uygulama ile bu sorun aşılmaya çalışılsa da çok başarılı olduğu söylenemez membran uygulamada ısı dönüşümlü tutkal kullanılarak yapıldığından pvc kenar bandındaki handikaplar yüzeye yapıştırılacak pvc folyo içinde geçerlidir.
Yarı Lam Yarı Lake Ürünler.Bu kategoride olan ürünlerde üretici ne çok hızlı nede çok yavaş bir üretim sürecine sahiptir.
Ürünün gövde tabir edilen bölümü lam ile üretilirken ön yüzü oluşturan parçalarda lake tercih edilmektedir.Ham madde üreticileri bu iş için tek yüzü ham olan tek yüzü lam olan malzemeler üretmektedir.Bunun yanında ham madde stok artışı yaşamamak için ve astarlama sürecini hızlandırmak için son yıllarda üreticiler çift yüzü lam olan ürünü kullanmaya başlamıştır yüzeyi zımparalanan lam malzeme üzerine atılan son kat boyayı kabul etmektedir bu imkan üreticiye hız,zaman ve maliyet avantajı sağlamaktadır.
Ön yüzeyde Lake veya doğal kaplama üzerine cila uygulamalı ürünler üreticiye görselde farklı olan ama aynı olan ürünleri üretme imkanı verir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder