4 Haziran 2014 Çarşamba

Endüstriyel Üretimin Başlangıcı

              ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİN BAŞLANGICI:



Tomruk eldesi.

1. TOMRUK KESİLMESİ


Orman, yaşayan ağaçlar topluluğudur.       Toprağın özelliğine ve iklimine bağlı olarak yeşeren
fideler zamanla tabii ormanı meydana getirir. İnsan eli ve emeğiyle düzenli ve pahalı olarak yetiştirilen ağaçlar topluluğuna ise kültür ormanı denilmektedir. Kültür ormanlarında süs ağaçları
yetiştirilebileceği gibi endüstrinin ihtiyacına cevap verebilecek nitelikteki ağaçlarda yetiştirilebilir.
Ağaç İşleri Endüstrisinin temel maddesi olan ağaç yıllar boyunca insanlığın hizmetinde bulunmuş özellikle teknik ve teknolojik gelişmelerden sonra geniş bir kullanma alanına sahip olmuştur. Eskiden sadece yakacak olarak kullanılan ağaçtan gelişen teknolojiyle beraber kömür, katran, zift,
poteşe (potasyum karbonat ) elde edilmiştir.           XX. yüzyılda modern kimya, ağacı daha iyi
değerlendirme yollarını bulmuş, endüstrinin ihtiyacı olan pek çok maddenin ağaçtan elde edilmesi
sağlanmıştır. Örneğin, ( selüloz, sentetik pamuk, suni ipek vb. )



Ağacın Kesim Zamanı
Şartlar müsait olduğu takdirde, ağacın kesiminin, sonbahar ve kış aylarında yapılması gerekir.
Bunun nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
a ) Sonbahar ve kış aylarında, ağacın bünyesindeki serbest su en az seviyededir.
b ) Kesimden sonra bir süre daha orman içinde kalan ağaçları, bitkisel ve hayvansal zararlılar daha
az etkiler.
c ) Ağaçlarda, sürgün olmadığı için kesim sırasında yada devrilme anında, diğer ağaçlara ve fidelere zarar en az seviyede olur.
d ) Kış mevsimde işçilik ucuzdur ve su yolları- kızaklar gibi bazı taşıma kolaylıkları vardır.
Şayet zorunlu nedenle, kesme işlemi ilkbahar ve yaz aylarında yapıldıysa, gövdedeki besi suyunun
buharlaşması için ağaç kökü dibine devrildikten sonra dal ve yapraklar arıtılmadan bir süre bekletilerek tomruklama işlemine geçilmelidir. Bu mevsimlerde yapılan kesme işlerinde, çok dikkatli davranmalı, çatlamalara, mantarlaşmalara ve zararlı böceklere karşı koruma tedbirleri
alınmalıdır.
Kış aylarında kesilen ağaçlar için böyle bir tehlike yoktur. Ancak kesilmiş ağaçlar Nisan sonuna kadar kesim bölgesinden çıkarılmalıdır. Aksi takdirde uyanan doğa ile birlikte, ağaç, pek çok zararlının saldırısına uğrayacağından, değeri düşecektir.



2. TOMRUK EBATLANMASI



  Ağaçlar, kesme tekniğine uygun olarak kökü dibine devrildikten sonra dal ve yapraklarıyla
beraber şişkin olan kısımlar gövdeden arıtılarak kabuklar soyulur ve böylelikle "yuvarlak odun" ortaya çıkarılmış olur.
Türk standardına göre yuvarlak odun "uzunluk ekseni boyunca, en kesiti her noktasında yaklaşık
olarak daire biçiminde olan odun" olarak tanımlanmaktadır. Uzunluk eksenine dik olarak kesilmiş
yuvarlak odun, gövdesindeki dal, budak, şişkinlik ve çürükler gövde yüzeyi hizasında temizlenmiş olmalıdır.
Yuvarlak odunlar; ölçü standartlarına, doğruluk ve eğriliklerine, özürlerine, budak durumuna, lif yönlenmesine, koniliğine bağlı olarak boy kesim,ine tabi tutulurlar. Buna göre: Tomruk ve
tomruklama ile ilgili olarak aşağıdaki tanımlamalar yapılabilir. Tomruk ; "Kabuksuz orta çapı en
az 19 cm. boyu en az 150 cm. olan yuvarlak odunlara" denir. Yapılan işleme de "tomruklama" adı verilir.
Tomruklama işlemi Türk Standartlar Enstitüsü' nün ölçü standartları ve ağacın yapısal özellikleri
(kusurları) göz önüne alınarak yapılır.
Tomruklar; ağaç türlerine göre, geniş yapraklı ağaç tomrukları ve iğneyapraklı ağaç tomrukları olmak üzere iki gruba ayrılır. İğne yapraklı ağaç tomrukları, boy ve orta çap ölçülerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır. 

İğne yapraklı ağaç tomrukları ağaç türüne göre adlandırılırlar.             Kızılçam, sarıçam, karaçam,
köknar, ladin, sedir tomruklarını sayabiliriz.        Bu tomruklar kusur durumuna göre de I. II. III. Sınıf olurlar.
Geniş yapraklı ağaç tomrukları da kusur durumuna göre I. II. III. Sınıf olurlar. Bu grup içerisinde;
kayın, meşe, kavak, akçaağaç, ceviz, ıhlamur vb. sayılabilir. Geniş yapraklı ağaç tomrukları da boy ve orta çaplarına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır.

                             Geniş yapraklı ağaç tomruklarının ebatları
Sınıflamada kabuksuz orta çap yürürlüktedir. Orta çap ise tomruğun şekline göre belirlenir.
Tomruklar; dolu tomruk, konik tomruk, oval tomruk şeklinde bulunabilir. Dolu tomrukta çap her
tarafta aynıdır. Ancak diğer türlerde hesaplanması gerekir.
Tomruklama işleminde göz önüne alınması gerekli bir başka faktör, dallar temizlendikten, kabuklar soyulduktan sonra ortaya çıkan yuvarlak odundaki görünen kusurlardır.
Dikili durumdaki bir ağaç ve bunun yapısı göz önüne alındığı zaman, ağacın köke yakın kısmı
daha kuvvetli olup taç kısma çıktıkça odun kalitesi düşer. Tomruklama işleminde, bu ilkenin göz önünde tutulması gerekir. Ayrıca; tomruk sınıfına girmeyen kısımlar (kök, dal ve yapraklar, ur) farklı amaçlarla kullanılabilir.
Bundan başka, tomruklama, budak durumu, eğrilik, koniklik, ovallik, ur gibi kusurlara göre
yapılmalıdır. Temel hedef; kereste eldesi esasında en az fire'dir.



3. TOMRUKLARIN TAŞINMASI



Su ile nakliyat: En eski nakliyat yöntemidir. Tomrukların akan sularla sürüklenmesi şeklinde yapılan taşımadır.

Deniz yolu ile nakliyat: Denizaşırı ülkelerde dışarıdan alınan tomrukların işlenmesi için kullanılan taşıma şeklidir.

Karayolu ile nakliyat: Tomruk nakliyatında en çok kullanılan yoldur.

Demiryolu ile nakliyat: Karayolu nakliyatına göre daha ucuz bir taşıma şeklidir.

Hava yolu ile nakliyat: En pahalı nakliyat şekli olup, ancak diğer yollar ekonomik olmuyorsa veya diğer yollarla hammaddeye ulaşılamıyorsa bu yola başvurulur.

Aktarmalı nakliyat: Bazı hallerde yukarıdaki nakliyat yolları birbirini tamamlar. Denizyolu ile gelen tomruklar tren yolu ile yâda karayolu ile fabrikaya ulaştırılabilir.





4. KUSURLAR VE KUSURLARDAN ARINDIRILMASI


Tomrukların biçilmeden önce kirlerden, (toprak,kum,taş vb) kusurlardan yıkanarak temizlenmesi
testere ve kesici bıçaklar için oldukça faydalıdır.
Bu işler ülkemizde çoğunlukla ormanda ağaçların kesilmesi sırasında, zincirli motorlu testereler
veya baltalarla yapılır. Biçme işleminde problemlere neden olan kök şişkinliği, budak çıkıntıları
v.b. kusurlar bu safhada tomruktan uzaklaştırılır. 
5. DEPOLANMASI


Tomrukların depolanması fabrikada ya da ormanda, su havuzları içinde veya arazi üzerinde
yapılır.
Açıkta depolamanın çalışma tekniğinin kolay olması ve masraflarının az olması nedeniyle suda
depolamaya tercih edilir. Açıkta depolama için özellikle biçmelik tomrukların depolanmasında,
araziden tasarruf sağlama bakımından, istif tesisleri kullanılır.



6. KORUNMASI


Tomrukların depolanması ve korunması Uygun olmayan depolama şartlarında tomruklarda böcek
saldırısı, oksidasyon, ardaklanma, mavi renk oluşumu, çürüme, donma ve ısınmadan dolayı lif
ayrılması, çatlama gibi kusurlar oluşmaktadır. Bu kusurların oluşumunu önlemek için uzun süreli
bekletmelerde tomruklar uygun bir yağmurlama sistemi ile ıslatılmalı ya da su içerisinde depolanmalıdır. Su içinde depolamada tomruklar su yüzeyine çıkmamalıdır. Bununla beraber alın
çatlaklarını ve böcek zararlarını önlemek için alın 

kısımlarına koruyucu maddeler sürülebilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder