Tomruk Biçme Yöntemleri
Tomrukların biçilmesinde, elde edilecek kerestenin kullanım yeri,
işletmenin elinde bulunan
makinelerin
özellikleri, biçilecek tomrukların fiziksel ve teknolojik özelliklerine bağlı,
olarak çeşitli biçme yöntemleri
uygulanmaktadır. Bu yöntemler aşağıda ayrı ayrı incelenmiştir.
1. Paralel biçme (keskin kesiş-kalas biçme)
Seri üretim için en uygun yöntemdir. Fazla konik ve kambur bükülmüş
ağaçlardan elde
edilen
tomrukları bu yöntemle biçmek, fire oranını artıracağından, bu tomrukları önce
uygun
boylara ayırmak sonra paralel biçme yapmak en uygundur. Çünkü, bu
yöntemle elde edilen keresteleri "kenarsız kereste" haline getirmek
için yanların sulamalarının alınması gerekir. Bu durumda, kereste boyu artıkça,
kenar tahtası firesi artar. Kenar tahtalarının alınması için, çoklu
dilme veya yarma şerit makineleri kullanılmaktadır.Makinelerinde Keskin Kesiş Yöntemiyle Kereste Üretimi
Piyasadaki
kerestelerin büyük çoğunluğu bu yöntemle elde edilmektedir. Dış odunu sağlam
ve düzgün tomruklarda iyi sonuç verir. Bu yöntemle biçilen tomruklardan
elde edilen kapak tahtaları liflerin yüzeye geliş dikliği en az olan kısım
olması nedeniyle şekil değişim riski en fazla olan
kısımdır. Bu nedenle, kapak tahtaları, çatı örtüleri ve çıta yapımında
kullanılır. Çalışma
riskinin yüksek olması nedeniyle mümkün oldukça ince kesilmelidir.Biçme İşleminde Tomruk Özelliklerinin Dikkate Alınması
2. Prizma biçme
Bu yöntemle biçme, katrak makinelerinin iki konumda
ayarlanması veya blok bant
testerelerde
çift yönlü kesimle yapılmaktadır. Birinci konumda; tomruğun kapak ve dış odun
tahtaları alınır. İkinci konumda; genişliği çıkarılmış veya yanları
alınmış keresteler elde edilir.
Kenarsız
kereste elde etmekle beraber, biçme işçilik maliyeti ve talaş firesi daha
yüksektir.
Biçme şekli nedeniyle, özellikle özodun kerestelerinde yıllık
halkaların yüzeye dikliğinin azalması nedeniyle, şekil değiştirme riski artar.
Tomruk konikliği arttıkça, fire oranı daha da artar.
Paralel biçme ve prizma biçme yöntemleriyle elde edilen kerestelerde, senelik halkalar kereste
3. Kaburga biçme
Önce tomruktan üç adet 25mm kalınlığında kereste alındıktan sonra, geri
kalan kısım paralel
biçme esasına göre biçilir.
Orta
kısımdan çıkarılan kerestelerde öz boşlukları varsa bu keresteler de uygun
şekilde
dilinerek bu boşluklardan arındırılır.
4. Kaçık özlü tomrukların biçilmesi
Öz tahtası çıkarıldıktan sonra geri kalan kısma paralel biçme yöntemi
uygulanır. Hangi biçme
yönteminden olursa olsun elde edilen kerestelerin tomruklarda en
kalitesiz kısımları baş kısımlar
olması nedeniyle, baş kısımların kesilmesinde yarar vardır.
KERESTE ENDÜSTRİSİNDE VERİM
1.
Kantitatif Verim (Randıman)
Kereste
fabrikalarında randıman; küçük parçalar dahil elde edilen biçilmiş
kerestelerin,
kabuk hariç olmak üzere kereste üretmek için kullanılan tomruk miktarına
oranı olarak tanımlanır.
Ancak, fiziki randıman ile ekonomik randımanı birbirinden ayırmak
gerekir.
1.2. VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
a) Kesiş yöntemi:
Keskin kesiş yöntemi ile daha yüksek bir günlük verim elde edilmektedir.
Farklı
genişliklerdeki ürünlerin değerlendirilebilme imkanlarının mevcut
olduğu şartlarda ve ince uç çapı
35 cm den daha küçük olan tomrukların biçilmesi işlemlerinde, keskin
kesiş yönteminin
kullanılması uygun olur.
Prizma kesiş yöntemi ile yanlan alınmış kerestelerin iki kademeli biçilmesinde toplam
randıman
yaklaşık % 67-68 olurken, prizma kesiş yöntemi ile aynı genişlikteki
kerestelerin
biçilmesinde, ana ürün randımanı yaklaşık %48'dir. Keskin kesiş yöntemi
ile biçilen kerestelerin daire
testere makinelerinde yanlannın alınması durumunda randıman yaklaşık % 60
olurken, keskin kesiş yöntemi ile biçilen
yanları alınmamış kerestelerin üretilmesinde randıman yaklaşık %
80'dir.
Yan alma işlemine gerek olmayan prizma kesiş yöntemi ile
elde edilen standart boyutlardaki
kerestelerin piyasada değerlendirilmeleri daha kolay olmaktadır. Prizma
kesiş yöntemi ile tomruk kusurlarının daha az kerestede kalması sağlanarak,
kalite randımanı arttırılabilir. Keskin kesiş yöntemi ile elde edilen geniş
kerestelerin değerlendirilmesi sınırlı olduğu için, kaim tomrukların
biçilmesinde prizma kesiş yöntemi tercih edilmelidir.
b) Üretilen Kereste Türü
Tomruk
ince uç çapına tam uygun olacak şekilde
kare enine kesite sahip kerestelerde verim
en
yüksektir. Eğer yapı
kerestesi, uygun tomruklardan ince uç çapma sığacak
şekilde kare enine
kesitte
üretiliyorsa, iki kademeli biçmede verim yüksektir. Kalas, tahta ve lataların biçilmesinde
biçme
hattı sayısının fazla olması
nedeniyle verim oldukça azdır. Kerestelerin
enine kesit boyutları
küçüldükçe
verim azalır.
c) Tomruk Çapı
Tomruk çapı arttıkça randıman artar. Çünkü geniş çaplı tomrukların
biçilmesinde ana ürün
dışında kalan parçalarından daha iyi yararlanılır.
d) Tomruk Uzunluğu
Tomruk uzunluğu arttıkça verim azalır. Bu husus özelllikle çap azalması fazla olan
tomruklarda daha belirgindir.. Kısa tomrukların biçilmesi sırasında harcanan
ek zaman payı daha fazla olmakta ve biçme masrafları artmaktadır. Özellikle
iş akışı sebebiyle tomrukların kesintili
verilmesi, bu durumu daha da belirginleştirmekte ve verim ' % 25-30
azalabilmektedir.
Tomruk Uzunluğu ve Çap azalmasının Ana Ürün Verimine Etkisi
e) Tomruk Eğriliği ve Oval Kesit
Tomruk enine kesiti daireden uzaklaştıkça verim azalır. Aynı şekilde
eğri ve çatlaklı tomrukların
biçilmesinde verim düşüktür.
f) Testere Kalınlığı
Testere kalınlığı arttıkça talaş miktarı artar. Dolayısıyla verim
düşer.
h) Biçme Hataları
Biçme hataları kereste de boyut ve form bozukluklarına nedeıı olarak
kalite ve kantite verimi
azaltır.
i) Biçme Makinelerinin Etkisi
Testerelerin kalın olması ve biçme hattının düzgün olmayışı nedeniyle
daire testere
makineleriyle biçme de verim düşüktür. Blok şerit testere makinelerinde
ise tomruk arabasının her
ilerleyişinde sadece bir tane kereste biçilir ve biçilen kerestenin yüzeyi sürekli gözetlenebilir. Bir
sonraki tahtanın kalınlığı en yüksek kalite ve kantite randımanı verecek
şekilde belirlenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder