4 Haziran 2014 Çarşamba

Tomruk Biçme Yöntemleri

Tomruk Biçme Yöntemleri


Tomrukların biçilmesinde, elde edilecek kerestenin kullanım yeri, işletmenin elinde bulunan
makinelerin özellikleri, biçilecek tomrukların fiziksel ve teknolojik özelliklerine bağlı, olarak çeşitli biçme yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler aşağıda ayrı ayrı incelenmiştir.



1. Paralel biçme (keskin kesiş-kalas biçme)


Seri üretim için en uygun yöntemdir. Fazla konik ve kambur bükülmüş ağaçlardan elde
edilen tomrukları bu yöntemle biçmek, fire oranını artıracağından, bu tomrukları önce uygun
boylara ayırmak sonra paralel biçme yapmak en uygundur. Çünkü, bu yöntemle elde edilen keresteleri "kenarsız kereste" haline getirmek için yanların sulamalarının alınması gerekir. Bu durumda, kereste boyu artıkça, kenar tahtası firesi artar. Kenar tahtalarının alınması için, çoklu
dilme veya yarma şerit makineleri kullanılmaktadır.


        Makinelerinde Keskin Kesiş Yöntemiyle Kereste Üretimi 



Piyasadaki kerestelerin büyük çoğunluğu bu yöntemle elde edilmektedir. Dış odunu sağlam
ve düzgün tomruklarda iyi sonuç verir. Bu yöntemle biçilen tomruklardan elde edilen kapak tahtaları liflerin yüzeye geliş dikliği en az olan kısım olması nedeniyle şekil değişim riski en fazla olan kısımdır. Bu nedenle, kapak tahtaları, çatı örtüleri ve çıta yapımında kullanılır. Çalışma
riskinin yüksek olması nedeniyle mümkün oldukça ince kesilmelidir.



                Biçme İşleminde Tomruk Özelliklerinin Dikkate Alınması



2. Prizma biçme



Bu yöntemle biçme, katrak makinelerinin iki konumda ayarlanması veya blok bant
testerelerde çift yönlü kesimle yapılmaktadır. Birinci konumda; tomruğun kapak ve dış odun
tahtaları alınır. İkinci konumda; genişliği çıkarılmış veya yanları alınmış keresteler elde edilir.






Kenarsız kereste elde etmekle beraber, biçme işçilik maliyeti ve talaş firesi daha yüksektir.
Biçme şekli nedeniyle, özellikle özodun kerestelerinde yıllık halkaların yüzeye dikliğinin azalması nedeniyle, şekil değiştirme riski artar. Tomruk konikliği arttıkça, fire oranı daha da artar.



Paralel biçme ve prizma biçme yöntemleriyle elde edilen kerestelerde, senelik halkalar kereste
yüzeyine istenilen diklikte değildir.
3. Kaburga biçme



Önce tomruktan üç adet 25mm kalınlığında kereste alındıktan sonra, geri kalan kısım paralel
biçme esasına göre biçilir.



Orta kısımdan çıkarılan kerestelerde öz boşlukları varsa bu keresteler de uygun şekilde
dilinerek bu boşluklardan arındırılır.



4. Kaçık özlü tomrukların biçilmesi


Öz tahtası çıkarıldıktan sonra geri kalan kısma paralel biçme yöntemi uygulanır. Hangi biçme
yönteminden olursa olsun elde edilen kerestelerin tomruklarda en kalitesiz kısımları baş kısımlar
olması nedeniyle, baş kısımların kesilmesinde yarar vardır.



KERESTE ENDÜSTRİSİNDE VERİM



1. Kantitatif Verim (Randıman)
Kereste fabrikalarında randıman; küçük parçalar dahil elde edilen biçilmiş kerestelerin,
kabuk hariç olmak üzere kereste üretmek için kullanılan tomruk miktarına oranı olarak tanımlanır.
Ancak, fiziki randıman ile ekonomik randımanı birbirinden ayırmak gerekir.



1.2. VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER



a) Kesiş yöntemi:
Keskin kesiş yöntemi ile daha yüksek bir günlük verim elde edilmektedir. Farklı
genişliklerdeki ürünlerin değerlendirilebilme imkanlarının mevcut olduğu şartlarda ve ince uç çapı
35 cm den daha küçük olan tomrukların biçilmesi işlemlerinde, keskin kesiş yönteminin
kullanılması uygun olur.



Prizma kesiş yöntemi ile yanlan alınmış kerestelerin iki kademeli biçilmesinde toplam
randıman yaklaşık % 67-68 olurken, prizma kesiş yöntemi ile aynı genişlikteki kerestelerin
biçilmesinde, ana ürün randımanı yaklaşık %48'dir. Keskin kesiş yöntemi ile biçilen kerestelerin daire testere makinelerinde yanlannın alınması durumunda randıman yaklaşık % 60 olurken, keskin kesiş yöntemi ile biçilen yanları alınmamış kerestelerin üretilmesinde randıman yaklaşık %
80'dir.


Yan alma işlemine gerek olmayan prizma kesiş yöntemi ile elde edilen standart boyutlardaki
kerestelerin piyasada değerlendirilmeleri daha kolay olmaktadır. Prizma kesiş yöntemi ile tomruk kusurlarının daha az kerestede kalması sağlanarak, kalite randımanı arttırılabilir. Keskin kesiş yöntemi ile elde edilen geniş kerestelerin değerlendirilmesi sınırlı olduğu için, kaim tomrukların
biçilmesinde prizma kesiş yöntemi tercih edilmelidir.



b) Üretilen Kereste Türü

Tomruk ince uç çapına tam uygun olacak şekilde kare enine kesite sahip kerestelerde verim
en yüksektir. Eğer yapı kerestesi, uygun tomruklardan ince uç çapma sığacak şekilde kare enine
kesitte üretiliyorsa, iki kademeli biçmede verim yüksektir. Kalas, tahta ve lataların biçilmesinde
biçme hattı sayısının fazla olması nedeniyle verim oldukça azdır. Kerestelerin enine kesit boyutları
küçüldükçe verim azalır.



c) Tomruk Çapı

Tomruk çapı arttıkça randıman artar. Çünkü geniş çaplı tomrukların biçilmesinde ana ürün
dışında kalan parçalarından daha iyi yararlanılır.



d) Tomruk Uzunluğu



Tomruk uzunluğu arttıkça verim azalır. Bu husus özelllikle çap azalması fazla olan
tomruklarda daha belirgindir.. Kısa tomrukların biçilmesi sırasında harcanan ek zaman payı daha fazla olmakta ve biçme masrafları artmaktadır. Özellikle iş akışı sebebiyle tomrukların kesintili
verilmesi, bu durumu daha da belirginleştirmekte ve verim ' % 25-30 azalabilmektedir.

Tomruk Uzunluğu ve Çap azalmasının Ana Ürün Verimine Etkisi

e) Tomruk Eğriliği ve Oval Kesit

Tomruk enine kesiti daireden uzaklaştıkça verim azalır. Aynı şekilde eğri ve çatlaklı tomrukların
biçilmesinde verim düşüktür.



f) Testere Kalınlığı



Testere kalınlığı arttıkça talaş miktarı artar. Dolayısıyla verim düşer.



h) Biçme Hataları



Biçme hataları kereste de boyut ve form bozukluklarına nedeıı olarak kalite ve kantite verimi
azaltır.







i) Biçme Makinelerinin Etkisi



Testerelerin kalın olması ve biçme hattının düzgün olmayışı nedeniyle daire testere
makineleriyle biçme de verim düşüktür. Blok şerit testere makinelerinde ise tomruk arabasının her



ilerleyişinde sadece bir tane kereste biçilir ve biçilen kerestenin yüzeyi sürekli gözetlenebilir. Bir
sonraki tahtanın kalınlığı en yüksek kalite ve kantite randımanı verecek şekilde belirlenir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder