üretimi neredeyse bitmiş durumdadır)ana malzememizi tanımamız gerekir.
Bununla ilgili nette yaptığım bir araştırma sonucunda bazı akademik bilgilere ulaştım ve
hepsini bir yerde toplamanın daha doğru olacağını düşünüyorum.
AĞAÇ VE KISIMLARI
Ağaç, canlılar
âleminin bitkiler grubuna ait bir öğesidir. Bitkilerin içinde ömrü en uzun olanıdır.
Büyümek için her
canlıda olduğu gibi bir takım besinlere, havaya, ışığa ve suya ihtiyaç duyar.
Odun, organik
bir yapıya sahiptir. Hiçbir ağaç cinsinin özelliği diğerine benzemediği gibi
aynı
cins ağaçların özellikleri de farklılık gösterir. Ağaç; kök, gövde ve
taçtan oluşan yapısı ile doğada yaşayan ve
büyüyen, bitkiler grubuna ait bir canlı türüdür. Ömrünü tamamlamış ağaçların
gövde kısmı, işlendikten sonra ahşap endüstrisinin temel ham
maddesini oluşturur.
AĞAÇ MALZEMENİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Hücre duvarının kimyasal bileşiminde;
Selüloz % 40 -50
Hemiselüloz % 20 -35
Lignin % 20
Organik maddeler % 0 -5 bulunur.
Selüloz: Ağacın sert ve dayanıklı yapısı, selüloz lifler
sayesinde oluşur. Çünkü selüloz, sert ve
suda çözünemeyen bir maddedir. Tahtanın inşaatlarda kullanılmasını
avantajlı kılan da selülozun bu özelliğidir.
Hemiselülöz: Pentoz ve heksos Ģekerlerinin kısa polimerileridir.
Hücre duvarını güçlendirir, depo madde görevi yapar, geçit zarlarını ayarlar. Su emicidir.
Lignin: Selüloz yapısının
miselleri arasına yerleşmiş olan lignin maddesi, selülozun aksine
esneklik kabiliyeti olmayan gevrek bir maddedir ve ağaca sertlik kazandırır.
Lignin, ağaçların otsu
bitkilerden ayrılmasını sağlayan maddedir, ağacın yapısındaki lignin
miktarı %14-23 oranındadır.
Kimyasal
özellikleri:
Toprağa düşen tohumdan en önce fide meydana gelir. Fide, bir yıl sonra fidan hâlini alır.
Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan
Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan
ibaret bir ağacın küçük bir modeli olur. Her yıl, ağacın dallarında ve
köklerinde yeni sürgünler
çıkarken gövdede
de bir tane yıllık halka meydana gelir. Bu halkalar, ağacın enine büyüyerek
![](file:///C:/DOCUME~1/CIHANC~1/LOCALS~1/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg)
küçük bir halka meydana gelir. Bu halkalardan ağacın yaşı kolayca anlaşılabilir.
Gövdesinden enine kesilen bir ağaç incelenecek olursa en dışta kabuk,
sonra yıllık halkaları meydana getiren hücre tabakaları ve en içte de öz kısım
görülür.
AĞAÇ MALZEMENİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Ağaç malzemenin renk, parlaklık, koku, tat, tekstür, lif yapısı ve dış
görünüm gibi birçok fiziksel
özelliği vardır. Bunlar, bir odunun cinsini tayin etmekte kullanılabilir.
Renk: Ağaçta odun kısmı
hemen hemen beyazdan siyaha kadar bütün renk farklılıklarını ihtiva
etmektedir. Renk farklılıkları, küçük bir odun parçasında dahi fark
edilebilmektedir.
Parlaklık: Bazı ağaç türlerinin odunları doğal bir parlaklığa
sahiptir. Ancak cila uygulanarak elde
edilen parlaklık yüzeyseldir. Odunun kokusu içindeki uçucu maddelerden
kaynaklanır.
Koku: Odunun kokusu, içindeki uçucu maddelerden kaynaklanır.
Bu maddeler, en çok öz
odununda mevcuttur ve bundan dolayı öz odun daha fazla kokmaktadır. Ağacın
bu karakteristik
özelliği, kelimeler ile anlatılacak bir özellik değildir. Bu maddelerin
uçucu olması nedeni ile açık
havada bırakıldıkları
takdirde zamanla kokularını kaybederler. Bu nedenle koku en çok taze kesilmiş ağaç yüzeylerinde mevcuttur.
Tat: Tat da koku gibi
uçucu maddelerden dolayı odunda bulunan bir özelliktir. Bundan dolayı
yeni kesilen ağaç
yüzeylerinde daha belirgindir. Bu yabancı maddeler, öz odunda diri odundan daha fazladır.
Tekstür, Lif yapısı ve Dış Görünüş: Tekstür,
genellikle yanlış kullanılmaktadır. Kaba, ince, orta,
yeknesak veya düzensiz tekstür genellikle lif yapısının benzer
özelliklerine verilen adlardır.
AĞACIN KISIMLARI
Ağaç; kök, gövde ve taçtan oluşan yapısı ile doğada yaşayan ve büyüyen,
bitkiler grubuna ait bir
canlı türüdür. Ömrünü tamamlamış ağaçların gövde kısmı, işlendikten
sonra ahşap endüstrisinin
temel ham maddesini oluşturur.
Kök
Ağacın toprağa bağlanmasına, yaşaması ve büyümesi için gerekli besin
maddelerini almasına
yarayan, yer altındaki bölümüdür. Kökün dikine toprağa giren kısmına
anakök, bunun üzerinden
çıkıp yanlara doğru dağılanlarına yankökler denir.
Gövde
Ağaç dışındaki bitkilerde SAP adını alan bu kısım, dal ve
yaprakları taşıyan, ağaç işleri
mesleğinde ana gereci meydana getiren odunlaşmış kısımdır. Gövde, kökün
topraktan aldığı ham
besin sularını yapraklara, yapraklar da bünyeye ulaştırarak sürekli bir
uzama ve genişleme içinde bulunur.
Taç (Dallar ve Yapraklar)
Yapraklar ağacın solunum organlarıdır. Bir yaprağın dış görünüşü
incelendiği zaman daldan çıkan
bir sap uzantısının gitgide incelerek orta (ana) damarı, orta
damardan yanlara doğru çıkan yan
damarları, bunların da
ayrılarak damarcıkları meydana getirdiklerini görürüz. Bir yaprakta
damar örtüsü, yeşil renkli ince bir zarla kaplanmıştır; buna yaprak
ayası denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder