5 Haziran 2014 Perşembe

Seri Üretimde Fabrika Kurulumunda Dikkat Edilecek Hususlar.

Mobilyada her ne üreteceksek üretelim.Üreteceğimiz ürün çoklu adetlerle üretilecekse;Gerek iş akışı gerek ürünün üretim metodu gerek makina parkuru ciddi değişiklikler gösterebilir.

Onun için öncelikle ne üreteceğimize ve hangi adetlerle üreteceğimize karar vermemiz gerekir.

Seçilecek makineler işgal edeceği metrekare.tüketeceği enerji ve tabiki hava basıncı miktarını belirlemek gerekir.
 Biz burada ülkemizde son yıllarda tüketimi rutine girmiş artık yaşam alanımız evlerimizin olmazsa olmaz mobilyası olan banyo mobilyası üzerine üretim yapacak bir tesisi sanal olarak kuracağız.

Ön gördüğümüz tesisin üreteceği ürün fiyat bazında orta segmentte olsun.
Üretim adetimiz Ay / 15000 Takım (30000 Modül) Olsun.

Bunun için Öncelikle tesisin kurulacağı vilayet seçilmelidir.
Fabrika sektöre grek satın alma olarak gerekse ürettiği ürünün pazarı olarak yakın olmalıdır.
Satış pazarının göbeğinde olan bir tesis hammaddeye fersah fersah uzak ise kazanacağı karın hatırı sayılır bir bölümünü nakliyeye verecektir.

Bu önemli iki kriter aşıldıktan sonra.İkinci aşama fabrika metrekaresidir.
Böyle bir üretim için gerekli olan metrekare 10000 Metrekareden az olmamalıdır.
Bir banyo mobilyası fabrikasında olması gereken bölümler aşağıda sıralanmıştır.

1.Hammadde stok alanı (Mdf Plaka stok alanı En fazla yer işgal edecek alan)

2.Kesim ve işlem parkuru.(makine atölyesi)

3.Boyahane Bölümü.Bu bölüm kendi arasında üçe ayrılır ki bu çok önemlidir boyalı yüzeylerin kalitesinin yüksek olması boyahane bölümlerinin birbirinden tecrit olmasından geçer.
Bu bölümler Başlangıç olarak Astar Boya Atım Bölümü.Astar Zımpara bölümü ve sonkat boya atım bölümü olarak üçe ayrılır.

4.Montaj Bölümü.Bu bölüm kendi arasında ikiye ayrılır Üst Montaj Bölümü Alt Montaj Bölümü.

5.Kalite Kontrol Ve paketleme bölümü.(koli stok alanı bu bölümün içinde olmalıdır.)

6.Mamül Stok deposu.

7.Hırdavat ve aksesuar depo.Bu bölümde ürünün üretimde kullanılan tüm bağlantı elemanları sarf malzeler ve alet edevatlar olmalıdır.

8.Tamir bakım onarım atelyesi.

9.Enerji odası.(jenaratör)

10.Kompresör odası.

11.Teknik Ofis.

12 Sosyal alan(personel soyunma odaları bay bayan,yemekhane,duşlar ve wc ler)

13.İdari ofisler.(fabrika müdürü,Üretim müdürü,satın alma ve muhasebe departmanları)

İlgili Bölümlerin İşlevleri.

1.Hammadde Stok Alanı:Mobilya fabrikasında en fazla alanı Mdf Stok sahası işgal eder gerek malzemede çeşitlilik gerekse ölçü ve renk bakımından çeşitlilik bununla beraber yüksek adetlerde üretim yapan işletmelerde Mdf plakalarının forklift ile taşınması ve makineye yerleştirilmesi ilaveten malzemenin düzlemsel formunun bozulmaması için yatay konumda olma mecburiyeti bu alanın mümkün olduğunca büyük olmasını gerektirmektedir.
2.Makina Parkuru: Burada makinelerin fonksiyonları önemlidir.Yüksek adetlerde üretim yapacak bir fabrikada en doğru kesim makinesi arkadan yüklemeli Ebatlama makinesidir.Malzeme arka kısımdan aktarma tablası ile asansöre yüklenmekte buda çoklu adetlerde kesimlerde 10 kata kadar MDF yi üst üste kesme imkanı vermektedir.



Kenar bantlama makinesi bazı işletmeler çift kenarlı bantlama makinelerini tercih etsede (birim zamanda daha fazla kenar bantlama avantajı vardır)Bu tür makineler gerek  karmaşık çalışma düzenlerinden gerek ölçüsel değişikliklerde hızlı geçiş yapılamamasından çok kullanışlı değildirler.
Bunun yerine tek kenar bantlama yapabilen işlem hızı 30m / dakika hızında olan nitelikli iki adet kenar bantlama makinesi olmalıdır.
Böylelikle aynı anda farklı kalınlıklarda olan iki ayrı malzemeyi yada farklı kalınlıkta bantlanması gereken iki ayrı malzemeyi bantlayabiliriz.



CNC işlem merkezi :Meleki endüstride point To Point olarak bilinen makina çok eksenli çalışma özelliği olan bir makinadır.
Bünyesinde çoklu bıçak magazini delik ve kanal magazini bulunur.
İlk üretildiği yıllarda X Y Z kordinatlarında hareket edebilen bu makinalar şimdi 5-7 eksenli olarakta üretilebilmektedir. Linkte Morbidelli marka bir CNC işlem makinasının örnek çalışma videosu vardır.



http://www.youtube.com/watch?v=0FF2hgH6D_U

CNC Delik makinası: Mobilyada delik delme işlemi mobilyanın gerek mukavemeti gerekse üretim hızı için önemlidir.Aynı anda birden çok delik delen makinelere çoklu delik makinası denir.
Başlangıçta üretilen bu makinalar tek tek delik delmekten hızlıda olsa ayar yapma süresi ve parça değiştirme süresinin uzunluğundan dolayı tercih edilebiklirliğini yitirmeye başlamıştır.
İlk üretilen çoklu delik yan yana dizelenmiş 21 mandrenden oluşan pnomatik bir piston desteği ile yatay ve dikey delik delmeye olanak sağlayan makinelerdi.


Zamanla makina üreticileri 21 mandren sayısını korıyarak kafa sayısını arttırdılar Yatayda iki adet Dikeyde 5 adet olmak üzere 7 kafa sayısına kadar düzenek geliştirildi.Ancak ayar yapma süresi bununla beraber artmaya başladı.İlaveten işleye bileceği en küçük ölçü bir çok işletme için işleri zora sokmaya başladı.
Günümüzde bu makinaların yerini cnc destekli delik makinaları almakta daha önceden tanımlanan ölçüyü ve ölçüye has olan delik işlemlerini optik sensörle okuyarak tanıyan ve işlemi kendi yapan makinalar almaktadır.
En büyük avantajı peş peşe farklı ölçülerde tanımlanmış parçaları verdiğinizde makina her parça için işlemi derhal yapabilmektedir.Üstelik parçayı farklı konumda verseniz bile.
Kuracağımız tesise böyle bir makinadan 3 adet almalıyız.



Kesim parkurunda olması gereken makinalar bunlardır.
Ancak her işletmede olmazsa olmaz olan atelye tipi makinalar da olmalıdır.Bu makinalar hem prototip üretmek için hemde düzlemsel işlemlerin dışına çıkabilecek modelleri de üretebilmek için gereklidir.
Bu Makinalar Çizerli yatar daire,Sütunlu matkap,Kalınlık,Planya,Şakuli freze,Dik freze Ve Palet zımpara makinasıdır.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder