KERESTE TERİM, TARİF VE ÖLÇME YÖNTEMLERİ (TS 697-TS 1485)
1. Kereste: Kereste, odunların biçilmesi, kesilmesi veya yontulması suretiyle elde olunan parçadır.
2. Parça: Parça, birbirine parelel karşılıklı en az iki yüzü bulunan
kerestelerden bir tanesidir.
3. İğne Yapraklı Ağaç Kerestesi: İ.Y.A.
odunlarından elde edilen kerestedir. Aynı zamanda yumuşak
kereste de denir.
4. Sert kereste: Sert kereste, yapraklı ağaç odunlarından elde
olunan bir kerestedir.
5. Yüz: Lif doğrultusundaki yüzeylerden daha geniş ve birbirine parelel
olan karşılıklı iki
yüzeydir ( enine kesiti kare olan parçada yüzeylerin dördü de yüz
sayılır).
6. Yan: Uzunluk ekseni doğrultusunda yüzlere göre
dar olan karşılıklı iki yüzeydir. Enine kesiti kare
biçiminde olan parçada yan'dan söz edilemez, yüzeylerin dördüde yüz sayılır.
7. Baş: Liflere dik doğrultuda iki enine kesit yüzeyidir.
8. Boy: Parçanın iki başı arasındaki en kısa uzaklıktır.
9. Genişlik: Yanlar arasında, uzunluk eksenine dik olarak ölçülen
uzaklıktır.
10. Kalınlık: Yüzler arasında, yüzlere dik olarak
ölçülen uzaklıktır.
11. Kenar: Yanların yüzlerle
keşişlikleri ayrıtlardır.
12. Yanları Alınmış Kereste: Yanları yüzeylere
tamamen veya sulama sınırı içerisinde
dik olan kerestedir.
13. Yanları Alınmamış Kereste: Bir veya iki yanı yuvarlak odundan çıktığı gibi
bırakılmış veya sulama sınırı dışında kalacak şekilde
sulamalı kerestedir.
14. Kuru Kereste: Ortalama rutubeti en çok % 20 olan kerestedir.
15. Yarı Kuru Kereste: Ortalama rutubeti, enine kesit alanı 200 cm2 ye kadar olanlarda en çok % 30, 200 cm2 den büyük olanlarda ise en çok % 35 olan
kerestedir.
16. Yaş (taze) Kereste: Ortalama rutubeti, enine kesit
alanı 200 cm2 ye kadar olanlarda % 30 dan çok, 200 cm2 den büyük olanlarda ise % 35 den çok olan
kerestedir
17. Anma Boyutu: Biçme
duyarlığına bakılmaksızın standartlaştırılmış rutubette parçada
bulunması gereken ve adlandırmaya temel olan belirli
boyuttur.
18. Gerçek Boyut: Parçanın ölçme sırasında bulunan boyutudur.
19. Biçme Boyutu: Biçme sırasında uygulanması gereken boyuttur.
(Daralma nedeniyle
boyut değişmesi göz önünde tutularak, sonradan anma ölçüsüne eşit
olması sağlanacak şekilde
düzenlenir.)
20. Budak: Oduna gömülü olan daim kereste yüzeylerinde görünen
kesitidir.
21. Çatlak: Liflerin birbirlerinden ayrılması sonucunda beliren
aralıktır.
22. Reçine Kesesi: İçerisine reçine dolmuş yıllık
halka boşluğudur.
23. İç kabuk: Kısmen veya tamamen odun içerisinde kalmış olan kabuktur. Parçanın bir
yüzünde olabileceği gibi iki yüzüne geçmiş olarak da bulunabilir.
24. Burulma; Parçanın uzunluk ekseni doğrultusunda çift yönde olan
bükülmedir.
25.Prizma:
Sadece iki parelel yüzeye sahip kenarları alınmış aynı genişlikte fakat enine
kesiti daha küçük parçaları biçmeye yarayan kerestedir. Prizma tabam
testere levhalarına dik olan yüzeydir. İlk kesişte elde edilir. Prizma yüksekliği
kerestenin genişliğini veren ilk kesişte elde edilen
iki yüzey arasındaki uzaklıktır.
26. Artık: Tomruğun keresteye biçilmesi, kerestenin
işlenmesi ve onarılması sırasında oluşan ve standartlardaki boyut ve özellikler
dışında kalan ıskarta mal, testere talaşı, kapak, kırıntı, kerestecik, takoz parçası veya parçacığıdır.
26.1. Testere Talaşı: Biçme sırasında testere dişleri tarafından
çıkarılan parçacıklardır.26
26.2. Kırıntı: Kereste yanlarının alınması ve işlenmesi sırasında
oluşan ve ufak mal, parke ve
çıta üretim imkânı bulunmayan parçadır.
26.3. Kapak: Tomruğun keresteye biçilmesi sırasında oluşan bir tarafı
biçilmiş, diğer tarafı doğal olarak yuvarlak,
kalın tarafı en çok 40 mm ince başı en çok 15 mm kalınlığında, genişliği en az 8 cm, boyu en az 1 m olan bir artıktır. Kapak keskin kesişte
tomruğun iki, prizma kesişte 4 yönde oluşur.
6. KERESTELERİN İSTİF EDİLMESİ (ÖZEL İSTİFLİ DOĞAL KURUMA)
Biçme hatlarında, tomruklardan değişik biçme yöntemleriyle ve
makinelerle biçilerek elde
edilen keresteler, fazla rutubetli olduklarından istiflenmeleri
gerekir. Kurallarına uygun olmayan kereste düzenlemeleri, rutubet hareketi ve
kuruma nedeniyle kerestelerde kalite düşmesine neden olur. Bu nedenle,
keresteler biçildikten sonra, teknik-teknolojik esaslara bağlı olarak istif
edilmesi gerekir. Bu durumda, istifleme; istif alanı, istif ayakları, istif
çıtaları, istif türleri ve istif çatıları olarak ayrı ayrı ele alınmalı ve tüm gerekenler yerine getirilmelidir.
6.1. İstif alanı
Kerestelerin
kalitelerinin korunması ve doğal kurutmada başarı öncelikle istif alanının
seçilmesi ile
başlar. İstif yeri öncelikle bölgedeki hava hareketi içinde ve o hareket
yönünde olmalıdır. Zeminin düzgün ve kuru olması
yağmur yağdığında birikinti yapmayacak eğimde ve
üzerinde
bitki yetişmeyecek özellikte hazırlanması gerekir. Zira istif alanında
bulunan bu
birikintileri havanın bağıl neminin yükselmesine, bitkilerde ahşap için
zararlı olan çeşitli
mantarların üremesine neden olur. İstif alanında bulunan yonga, kabuk,
testere talaşı vb. artıklar
da aynı sakıncayı doğurur.
6.2. İstif ayakları
İstif ayakları
istifin havalandırılması için gerekli olan ve yerden 45-50 cm yükseklikte
yapılmış bloklardır. İstifin ve istif yerinin özelliğine göre
kazıklardan, taştan, beton veya tuğladan yapılabilir. İstif
zemininin sağlam olması ortalama 3 kg / cm2 lik bir yüke dayanması arzulanır. Zeminin sağlam
olmadığı hallerde gerekli dayanımı sağlamak için yere çakılan kazıklardan
yararlanılır. Bunlar tekli ya da grup halinde olabilir. İstif ayağı
olarak kazık kullanılması halinde
yükseklik biraz daha fazla tutularak 80 cm 'ye çıkarılmalıdır.
6.3. İstif çıtaları
İstifteki
keresteler arasında hava akımını sağlamak ve de istifi sağlam ve düzgün tutmak
amacıyla istif çıtaları kullanılır. İstif için en uygun çıta göknar ve kayın
ağacından yapılır.
Özellikle çam tahtaların istifinde göknar ve ladin çıtalar kullanılırsa
mavi mantarlaşmayı önlemek için bir önlem alınmış olur.
Devamlı kullanılacak çıtaların emprenye edilmesi hem istif emniyeti
hem de fire oranını azaltma yönünden gereklidir. İstif çıtaları ne kadar
kalın olursa havalandırma
fonksiyonunu o kadar iyi şekilde yerine getirir. Dolayısıyla kuruma
hızlanır. İnce çıtalı istiflerde
havanın sirkülasyon hızı azalır. Buna bağlı olarak kuruma yavaşlar. Her ne
kadar kalın çıta
kullanmak kuruma yönünden faydalı görülüyorsa da kalın çıta istif
edilecek malzeme miktarını
azaltır. İstifin
arasına yağmur ve karın girmesini kolaylaştırır. İstif çıtası istif yapılan
parça
kalınlığı kadar olmalıdır.
6.4. İstif türleri
Sağlıklı ve kusursuz bir kurutma için gerekli olan teknik ve teknolojik
özelliklerden birisi de
istifin türüdür. Gerek doğal kurutma gerekse teknik kurutmada istif
türü seçilirken ağacın cinsi,
özellikleri, kurutma yeri ve şartları göz önünde bulundurulur.
6.4.1. Blok istif
Blok istifi
bir tomruktan biçilen kalasların sıraları bozulmadan kesilme sıralarına göre
istiflenmesidir.
Yani her tomruktan elde edilen kalaslar kendi aralarında istiflenmesidir. Blok
istiflerinin ara bağlantı çıtaları ile bir birine bağlanarak istiflenmelerine
ise sağlamlaştırılmış blok istifi denir. Blok istif , üstün
kaliteli iğne yapraklı ve geniş yapraklı kerestelerin doğal yöntemle
kurutulmasında ve depolanmasında
kullanılır. Blok istifin sakıncalı yanı fazla yer tutması ve yığının her zaman
sağlam olmamasıdır. Sakıncayı azaltmak için tek tomruk halinde degil ,birkaç tomruk bir arada istiflenmelidir.
6.4.2. Sandık istif
Ağaç endüstrisinde en çok uygulanan istif biçimidir.
İsminden de anlaşıldığı gibi istifin dış görünümü
sandık biçimindedir. Genellikle kenarları düzeltilmiş kalasların ve tahta
halindeki ağaçların kurutulmasında
kullanılan istif yapısıdır. Tahtaların aralarında dar boşluklar bırakılarakçapraz olarak yerleştirilmesi ile
yapılan çeşidine basit sandık istif adı verilir.
6.4.3. Makaslama istif
Kurutulacak keresteler, sağlam bir dayanağın iki tarafına eğik konumda
dizilir. Bu yöntemde istif çıtası kullanılmaz. Makaslama istif kurutma süresini
kısaltmak için başvurulan bir yöntemdir. Keresteler bir müddet burada kaldıktan
sonra yatay istiflemede yapıla bilir. Makaslama istif uzun süreli istiflemeye
uygun değildir. Bu istifleme yönteminde yeni biçilen ağaçlardan alınan tahta ve
kalaslar kısa süreli bir bekletme sonrasında alınarak diğer istifleme
yöntemleriyle istiflemek daha doğru olur.
6.4.4. Üçgen istif
Daha çok çam
türü yumuşak ağaçlar bu yöntemle istiflenir. Tahtalar biçildikten sonra
talaşları temizlenerek istiflenir.
Boyu 4 metreden uzun olmayan kerestelerin
kurutulmasında bas vurulan bu yöntemde bazı biçim
bozuklukları oluşabilir. Tahtaların bas kısımları çatlaya bilir. Bu bakımdan
kaliteli kerestelerin depolanmasında bu yöntem kullanılmaz.
Havanın her yönde hareketi sayesinde çabuk kuruma yapar. istif çıtası kullanmayı gerektirmez.
6.4.5. Çapraz istif
Çapraz istif
genellikle aynı boyda çam türü tahta ve inşaat kerestelerinin kurutulmasında,
dilimlenmiş tahtaların kurutulmasında ve depolanmasında kullanılan bir yöntemdir. Tahtalar yan yana
dizilir. Aralarına 3-4 cm den
tahta genişliğine varan boşluk bırakılır. Tamamlanan sıranın üzerine aksi yönde ikinci sıra dizilir.
Tahtalar arasındaki
boşluk arttıkça istif içerisine giren hava akımı artar.Bu hava
akımı
kerestenin hızlı kuruma Yapmasını sağlar.
6.4.6. Kule istif
Daha çok sanayii odunu denilen kısa boylu tomrukların biçilmesi ile
elde edilen dilimlerin
doğal
kurutulmasında kullanılır. Kule istifte parça boyları ve ebatları aynı olma
zorunluluğu
vardır. Parçalar
zeminde bir altıgen meydana getirecek şekilde yerleştirilirken önce üçü bir
düzleme geri
kalan üç parça da altıgenin boş kenarlarına gelecek şekilde yerleştirilir. Kule
istif 200 cm yüksekliğe kadar yapılabilir.
Üst taraflardaki beş-on sıranın parçaları birbirine daha fazla
bindirmek suretiyle kulenin üst kısımları darlaştırılır.Böylece
istifin sağlamlığı arttırılarak rüzgardan devrilmesi önlenmiş olur.
AĞAÇ MALZEMENİN RUTUBETİ VE ÖLÇÜLMESİ
AĞAÇ MALZEMENİN RUTUBETİ
Odun içerisinde su hücre çeperlerinde ve hücre
boşluklarında bulunmaktadır. Hücre
boşluklarında bulunan suya serbest su, hücre çeperi içerisinde bulunan
suya hücre çeperine bağlı su veya higroskopik su adı verilmektedir. Kurutma
sırasında önce serbest su sonra bağlı su odundan
ayrılmaktadır. Serbest suyun odundan uzaklaştırılması kolay ve çabuk bağlı
suyun güç ve yavaştır.
Odunda serbest
suyun hiç bulunmadığı, fakat bağlı suyun mümkün olan en yüksek miktarda
bulunduğu rutubet haline lif doygunluğu rutubet hali denir. Lif
doygunluğu ağaç teknolojisi bakımından son derece önemli
bir kavramdır.
•Ağaç malzemenin su kaybı ile boyutlarında meydana gelen
değişmeler lif doygunluğuna
ulaştıktan sonra başlar
• Lif doygunluğuna ulaşıncaya kadar kuruma sabit ve hızlı
bir seyir takip etmekte, buna karşılık lif doygunluğunun
altında bu hız düşmekte ve gittikçe azalmaktadır.
AĞAÇ MALZEMEDE
RUTUBET DA ĞILIŞI
Taze halde
bulunan ağaç malzemede rutubetin dağılışı her tarafta aynı değil çok farklıdır.
Bu
farklılık ağaç türlerine göre değiştiği gibi, aynı ağaç türünün fertleri
arasında ve hatta aynı ferdin
çeşitli kısımlarında da belirgin olarak görülmektedir. Ağaç malzemede bu
rutubet farklılığı
kurutmada özellikle teknik kurutmada önemli problemler
yaratabilmektedir. Bu nedenle iyi bilinmeli ve
dikkate alınmalıdır.
AĞAÇ MALZEME RUTUBETİNİN ÖLÇÜLMESİ
Odun içerisinde
rutubet miktarı mutlak ve nisbi olmak üzere iki şekilde bulunur. Mutlak rutubet
ağırlık (gr, kg,
ton) olarak nisbi rutubet tam kuru ağırlığının veya yaş ağırlığının yüzdesi
olarak
ifade edilmektedir.
Ağaç malzeme
içerisinde ki rutubet yüzdesini bulmak için birçok yöntem vardır. Fakat kurutma
uygulamalarında bunlardan iki tanesi
kullanılmaktadır.
KURUTMA YÖNTEMİ İLE RUTUBET
TAYİNİ
Kurutma yöntemi ile rutubet tayini için hassas terazi, otomatik sıcaklık
kontrollü kurutma dolabı,desikatör ve iyi bir uzmana ihtiyaç vardır.
Rutubeti bulunacak ağaç malzemenin rutubet örneği alınır. Yaş halde
tartılır. GU ağırlığı bulunur.
Kurutma dolabında 103 ± 2 °C de kurutulur. Böylece GD ağırlığı bulunur.
Her iki ağırlık yardımı
ile U=[(GU-
GD)/GD]*100 eşitliliğinden yararlanarak rutubet miktarı tam kuru ağırlığının
yüzdesi olarak ifade edilir
ÖRNEK PROBLEM :
Alınan rutubet örneğinin yaş ağırlığı Gu=105 gr, tam kuru ağırlığı
Gd=75 gr ise rutubet miktarı ne
kadardır?
Eşitlikte bu değerler yerine konursa¼
U= [(105-75)*100]/75
= % 40
RUTUBET ÖLÇERLERLE RUTUBET TAYİNİ
Elektrikli rutubet ölçerlerle rutubet tayini basit,kolay
ve çabuktur.Rutubet örneği almaya
gerek göstermezler ve bunlarla rutubetin sürekli ölçülmesi mümkündür.
Elektirli rutubet ölçerler odunun elektirksel özelliklerinden
faydalanılarak yapılmıştır.Bunlar
elektriksel direnç,dielektrik sabitesi ve radyofrekans kuvvet kaybı
gibi özelliklerdir.
Elektrikli rutubet ölçerleri başlıca iki tipe ayırmak
mümkündür.
1) Dielektrik tipi rutubet ölçerler
2) Direnç tipi rutubet ölçerler
1) DİELEKTRİK TİPİ RUTUBET ÖLÇERLER
Rutubet
miktarı ile odunun dielektrik sabitesi değişmeleri ölçmek suretiyle rutubet
tayin
etmektedir.
Dielektrik tipi
rutubet ölçerlerin faydalı tarafı ölçüm yapılacak ağaç malzemeye zarar
vermemesidir.Çünkü elektrodları yassıdır ve ağaca batırılması yada
çakılması söz konusu değildir.
2) DİRENÇ TİPİ RUTUBET ÖLÇERLER
Direnç tipi rutubet ölçerler doğru akım kullanırlar.Lif doygunluğu
rutubet derecesinin altında %
4-25 rutubet
sınırları arasında ±% 1 hassasiyete kadar rutubet ölçmek mümkündür.Direnç tipi
rutubet ölçerlerin elektrik devresindeki direnç elemanlarını elektrodlar teşkil
etmekte ve bunlar
oduna batırılmakta veya çakılmaktadır.
Direnç
tipi rutubet ölçerlerin en önemli sakıncası elektrodların oduna batırılması
veya
çakılması nedeniyle ağacın zarar görmesidir.Bu sakıncasına karşılık
kereste içerisinde istenilen
derinlikte rutubet ölçülebilmektedir.Keresteye çakılan elektrodlar
yardımı ile kurutma sırasında dışarıdan rutubetin sürekli kontrolü ve takibi mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder